“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

verhaal: Iedereen is anders

Je hoort het vast wel eens: jij bent uniek, zoals jij is er geen een. Uniek is een ander woord voor anders zijn. Zo heeft God de mens geschapen, iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Je kunt de hele aarde rondgaan, op zoek naar iemand die precies hetzelfde is als jij, maar je zult niemand vinden die ook maar een beetje op jou lijkt.

En weet je wat nu nog mooier is? God heeft al die verschillende mensen lief, en heeft ons daarom iets meegegeven. Hij heeft ons talenten gegeven om die te gebruiken voor Gods koninkrijk. En zoals God ieder mens verschillend heeft gemaakt, zijn ook deze talenten bij iedereen anders. De ene persoon heeft wat meer talenten gekregen dan de ander. Dat komt omdat God kijkt, naar wat iemand aan kan. Het is niet Gods bedoeling dat we iets moeten doen wat we helemaal niet kunnen of niet in ons hebben.

Iedereen heeft wat moois in zich en heeft wel iets waar hij heel erg goed in is. En daar mag je best trots  op zijn.  

Misschien denk je nu wel, maar  ik heb niet zoveel talenten als mijn buurvrouw of buurman. Je kijkt naar anderen en denkt, waarom heb ik dat talent nu niet? Mijn talent is waardeloos. Wat kan ik daar nu mee? Natuurlijk willen we allemaal wel iets veranderen aan ons zelf. Omdat we allemaal vaak dat ene willen hebben wat juist een ander heeft. Maar God is juist trots op hoe hij jou heeft gemaakt. En dat kunnen wij zelf niet veranderen. Dus de volgende keer als je dit denkt, kijk dan eerst naar de dingen die je wel goed kunt en die je wel mooi aan je zelf vind. En onthoud dan dat iedereen naast de mooie dingen, ook dingen heeft die bij hem/of haar niet goed en mooi zijn. Want niemand is volmaakt!

Of ben je iemand die een beperking heeft. En ben je soms bang dat God je niet kan gebruiken? Misschien ben je wel altijd moe. Dat is erg lastig. Vooral als je de dingen niet kunt doen die je eigenlijk zo graag wil doen. Maar God kan jou gebruiken, ook als je altijd moe bent of iets anders hebt waardoor je denkt dat je waardeloos bent. God heeft jou een talent gegeven wat bij jou past en wat je kan. En ook al denk je misschien dat je het niet kan, of niet goed genoeg. God is er altijd om je te helpen, bij de taak die Hij je geeft.

Misschien kijk jij wel juist naar dat jongetje in de klas, dat jongetje dat niet mee kan komen met de andere kinderen en vaak wordt gepest. Of dat meisje die altijd maar gemeen doet tegen jou, maar waarvan jij weet dat ze het niet zo leuk heeft thuis. Haar ouders maken namelijk altijd ruzie. En heb je die vreemdeling daar in de hoek van de kerk gezien? Waar je misschien net nog met een grote boog om heen bent gelopen. Want die man heeft vieze kapotte kleren aan. Alleen God vraagt van ons om deze kinderen en deze man te helpen. Ook al zijn ze anders dan wij. Iedereen  op zijn eigen manier en met zijn eigen talent. En als wij dat doen, zullen wij zien dat deze mensen die anders zijn dan wij ons weer kunnen helpen met hun talenten. Want dat is wat God van ons wil.

Paulus die een profeet van God was, leert ons dat in de bijbel. Hij leert ons dat iedereen geestelijke talenten heeft. Er zijn mensen die heel wijs zijn en andere mensen kunnen leren over God, Iemand anders krijgt de taak om te evangeliseren. Dan vertel je mensen die nog nooit over God hebben gehoord wie God is. En zo zijn er in Gods koninkrijk heel veel taken, die wij kunnen doen. Die taken heeft God uitgedeeld aan ons, iedereen een taak die bij hem/ haar past. Eigenlijk passen wij met al onze talenten in elkaar, en dat maakt ons tot een lichaam. Dat wordt ook wel het lichaam van God genoemd.

Een lichaam bestaat uit verschillende delen, maar toch is het een geheel. Stel je voor dat een oog zou zeggen tegen een hand: Ik heb jou niet nodig, ik vind jou zo waardeloos. Of een hoofd tegen de voeten: Jullie stellen zo weinig voor, ik kan niets met jullie. Dan ben je niet een met je lichaam.

En zo is het ook met het geestelijk lichaam, waar God ons allemaal een plaatsje in heeft gegeven. En iedereen in het lichaam met zijn of haar talent is nodig. Zodat er geen verdeeldheid in het lichaam komt. Om een lichaam te zijn, is er veel samenwerking nodig, liefde voor elkaar, elkaar te helpen waar het nodig is. En als we dat doen, worden we met zijn alle heel gelukkig. Dat is de bedoeling van God!

(C) Marleen van Tintelen