“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

– Barmhartige Samaritaan

Toen Jezus leefde vertelde Jezus ook graag verhalen. Als Jezus vertelde, luisterde de mensen geboeid, omdat de verhalen die Hij vertelde zo mooi waren. Luister maar!

Op een dag reisde er een marktkoopman van Jeruzalem naar Jericho. Hij had in Jeruzalem goede zaken gedaan en was nu op weg naar Jericho. Het was een heel eenzame weg, maar wel de kortste weg. Diep in gedachten liep de man verder. Opeens schrikt hij op. Wat hoort hij daar? Er komt een groep rovers op hem af rennen. De marktkoopman probeert zich nog te verweren, maar de rovers zijn met teveel. Ze nemen al het geld wat hij in Jeruzalem heeft verdient af. En laten hem daarna zwaar gewond achter. Als er niet gauw iemand langskomt dan zal de marktkoopman sterven. Hoopvol ligt de man te wachten, zou er iemand langskomen?

En jawel hoor, in de verte ziet hij iemand aankomen. De marktkoopman voelt zich helemaal blij worden. Deze man die er nu aankomt, zou hem vast wel willen helpen. Als de man dichterbij komt, ziet de marktkoopman dat het een priester is. Nou dan moet het zeker goed komen. Die priester komt uit de tempel, waar hij  dienst heeft gedaan. Hij heeft daar Gods liefde en genade gezien. En zal dan vast ook liefde en genade tonen aan anderen.

Kijk de priester ziet de man wel liggen, maar hij gaat niet naar de marktkoopman toe. De priester denkt, misschien komen de rovers zo nog wel terug en dan ben ik ook de pineut. En ik ken de man nog geeneens, waarom zou ik dan moeten helpen? Het is ook helemaal niet mijn werk, ik heb ook nog zo heel veel te doen. Weet je wat denkt de priester, iemand anders moet die man maar helpen. Vlug loopt de priester naar de andere kant van de weg en draait zijn hoofd vlug de andere kant op. Teleurgesteld legt de marktkoopman zijn hoofd neer.

Maar kijk, ik geloof dat de marktkoopman geluk heeft. Er komt weer iemand de eenzame weg aflopen. Nu is het een Leviet. Een Leviet is iemand die de priester helpt in de tempel. Misschien wil de Leviet wel helpen. De Leviet ziet de koopman ook liggen, maar denkt…. Ik heb het zo druk en ik moet nog zo heel veel dingen doen. En wat als die rovers nog in de buurt zijn? Nee hoor, er zal zo wel iemand anders langskomen die moet het maar doen. Ook de Leviet steekt gauw de weg over en doet net of hij de marktkoopman niet ziet liggen. Weer legt de marktkoopman zijn hoofd teleurgesteld neer.

Even later komt er weer iemand de weg aflopen. Vermoeid tilt de marktkoopman zijn hoofd op. Zou het dan toch? O hij ziet het al het is een Samaritaan. Het is een vijand, nou die zal hem dan sowieso wel laten liggen. Maar kijk wat gebeurt er? De Samaritaan ziet de gewonde marktkoopman liggen, maar draait zijn hoofd niet weg. Hij gaat ook niet aan de andere kant van de weg lopen zoals de priester en de leviet deden. Nee hij knielt bij de gewonde marktkoopman neer, kijkt naar de wonden van man. Hij haalt wat doeken, wijn en olie uit de tas van de man. En verzorgt voorzichtig de wonden. De Samaritaan kijkt niet om zich heen of de rovers misschien nog terug komen. Nee, hij behandeld geduldig en nauwkeurig de wonden van de marktkoopman. Daarna helpt de Samaritaan de marktkoopman op zijn ezel en brengt hem naar een herberg. Daar verzorgt hij de marktkoopman heel de dag, maar helaas moet hij de volgende dag weer weg. Hij geeft aan de herbergier wat geld om de marktkoopman te verzorgen. En zo beloofd hij aan de herbergier, ik kom terug en als de verzorging meer geld heeft gekost dan ik je gegeven heb, dan betaal ik dat als ik terug kom.

De Heere Jezus is klaar met vertellen, en kijkt de mensen aan. Hebben ze het verhaal begrepen? Want de Heere Jezus verteld nooit zomaar een verhaal, hij wil dat de mensen er wat van leren niet alleen de mensen die leefde toen Jezus hier op aarde rondliep, maar Hij hoopt ook dat wij er nu iets van leren. Dit verhaal verteld ons, dat we barmhartig naar elkaar moeten zijn en elkaar moeten helpen waar het nodig is. En niet alleen te kijken naar de mensen die het volgens jou verdienen of wie jij aardig vind. Nee God vraagt ons om iedereen lief te hebben en te helpen waar het nodig is, ook degene die jij misschien niet aardig vind, maar toch onze hulp nodig heeft.