“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

– Het avondmaal

Je bent vast wel eens op een verjaardagsfeestje geweest? En als je dan op een feestje ben, dan geef je niet alleen een cadeautje aan diegene die jarig is, maar er is vaak allerlei lekkers te eten. Zo kun je genieten van het samenzijn met je vrienden, maar ook van een feestelijke maaltijd.

De laatste maaltijd die Jezus met zijn vrienden at was tijdens een bijzonder feest, het Pascha. De maaltijd tijdens het Pascha is heel erg belangrijk. Het is het belangrijkste onderdeel van het feest. De joden denken dan terug aan de bevrijding uit Egypte. Ze eten lamsvlees, en dat doet hun denken aan het lam wat geslacht werd, en waarvan het bloed aan de deurpost werd gesmeerd. Verder aten ze ongegiste broden die ze in bittere saus doopte, zodat ze niet vergaten dat ze in Egypte slaven waren geweest.

Jezus heeft er naar uitgekeken om met zijn discipelen het Pascha te vieren. Hij weet dat het de laatste keer is dat Hij samen met Zijn discipelen dit feest kan vieren. En dan doet Jezus tijdens de maaltijd iets heel bijzonders. Hij neemt het brood dat op tafel ligt en breekt het: Neem, eet, dit is mijn lichaam, dat voor u gebroken wordt. Daarna geeft hij ieder van de discipelen een stukje brood, en eten ze ervan.

Daarna neemt Jezus de drinkbeker met wijn en zegt: Drinkt allen hier uit. Dit is mijn bloed dat voor velen vergoten wordt. Zodat jullie zonden vergeven kunnen worden. De discipelen drinken van de wijn, maar eigenlijk begrijpen ze helemaal niet wat Jezus bedoeld. Wel voelen ze dat dit een ander Pascha is dan anders. En Jezus geeft ze nog een opdracht mee: Door dit te doen, blijven jullie aan Mij denken. Totdat Ik terug kom.

Ook hier in de kerk vieren we meerdere keren op een jaar het avondmaal. Zo laten we aan God zien dat we berouw hebben van onze zonde. En dat we het offer van Jezus nodig hebben voor de vergeving van onze zonde. Het eten van het brood en het drinken van de wijn helpt om te geloven dat de Heere Jezus voor onze zonde gestorven is. Want elke keer als we het avondmaal met elkaar vieren als broers en zussen worden we daar aan herinnerd.

Samen eten met vrienden, broers en zussen is speciaal en mooi. Maar geen enkele maaltijd is zo mooi en speciaal als het avondmaal.

(C) Marleen van Tintelen