“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

– Pinksteren

https://www.pkn-gereformeerdekerkloosdrecht.nl/tekstdiensten/160515overweging.pdf

https://www.gelovenisleuk.nl/knutselen/37-pinksteren/904-vlammend-hart-met-duif

Kleine duif keek vanuit het nest over de wereld heen. Hij was met pasen uit het ei gekropen. Vol verwachting om de wereld te zien. Want hij dacht dat de wereld leuk was, vol met lieve vrolijke mensen. Mensen die elkaar hielpen en aardig tegen elkaar deden. Maar helaas…. Vanuit zijn nest zag de kleine duif dat de wereld die hij verwachtte te zien er helemaal niet was. En daar was kleine duif heel erg verdrietig om.

Waar kijk je toch naar en waarom ben je zo verdrietig? Vroeg grote duif. Heb je wel eens goed om je heen gekeken? Vroeg kleine duif. Het is helemaal niet leuk in de wereld. De mensen doen elkaar pijn, ze maken ruzie en voeren alleen maar oorlog tegen elkaar. En tussen al die puinhopen die de grote mensen veroorzaken, zegt kleine duif zijn er kinderen die honger hebben of kinderen die helemaal alleen zijn en het zelf maar moeten uitzoeken. Nee ik vind deze wereld helemaal niet leuk besluit kleine duif.

Och maar kleine duif, het klopt dat er in de wereld heel veel nare dingen gebeuren ik zie dat ook. Maar weet je? Wij zijn Pinksterduiven, en Pinksterduiven hebben een missie. Pinksterduiven geven kleur en vrede aan de wereld. Ze raken mensen in het hart. Als een mens  de Pinksterduif heeft ontmoet dan is zijn hart gevuld met de vrede van God. Wij Pinksterduiven beginnen vaak heel klein. We beginnen in iemands hart. Dus je moet niet naar de grote dingen kijken, maar naar de kleine dingen die, ook al zijn ze maar heel klein toch kan iemands leven er totaal door veranderen. Kijk ik zal het je laten zien.

Zie je die vrouw daar, die even stilstaat bij die zwerver? Ze geeft hem wat geld zodat hij vanavond geen honger hoeft te hebben. En daar verderop is een groep mensen die na heel veel ruzie vrede sluiten en als vrienden uit elkaar gaan. Er zijn mensen die anderen over God vertellen en allerlei activiteiten regelen voor mensen die eenzaam zijn. De kinderen die alleen zijn, ontvangen liefde en zo goed als mogelijk is wordt er ook voor hen gezorgd. Zie je, zegt grote duif ook al is de wereld slecht er gebeuren toch ook heel veel goede dingen. Al die mensen die goed zijn voor anderen, en zo de liefde van God uitdragen hebben allemaal de Pinksterduif in hun hart.

Nu zullen jullie mij vast wel willen vertellen, dat ik het helemaal fout heb. De discipelen waren met het Pinksterfeest ook in Jeruzalem. Toen de discipelen bij elkaar waren en ze de Heilige Geest kregen, toen waren er een soort vlammen te zien en het leek of het heel hard waaide. Alleen er was geen duif te zien.

Toch word de duif gezien als teken van de Heilige Geest. Denk maar aan het verhaal in de bijbel, waar Johannes Jezus doopt. Jezus wordt dan vervult met de Heilige Geest. Er daalt een duif neer en dan klinkt het: Dit is Mijn geliefde zoon. In wie Ik een welbehagen heb. Die duif die neerdaalde was niet zomaar een duif, maar het was de Heilige Geest die vanuit de hemel neerdaalde.

Pinksteren is dus niet zomaar een feest, maar het is het feest van de Heilige Geest. Zo worden wij ook elke keer weer geïnspireerd om iedereen die nog niet van Jezus heeft gehoord, het goede nieuws te brengen. En daarbij krijgen we heel goede hulp, want de Pinksterduiven vliegen af en aan om mensen in het hart te raken. Zodat we de wereld om ons heen wat mooier kunnen kleuren, en andere mensen die het nodig hebben kunnen helpen. Dat is het werk van de Pinksterduif!