“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

De adelaar

Door Graciela Hui

 

We leven in een tijdperk waarin het voor een gezin normaal is om de verantwoordelijkheden te delen. Mannen en vrouwen moeten vaak noodgedwongen buiten de deur het brood verdienen om de kosten te dekken.

 

Toen we jonger waren, konden we veel activiteiten tegelijk aan: voor het gezin zorgen, werk, studie, taken binnen en buiten de kerk en ook nog een sociaal leven hebben. Als we ouder worden bereiken we het stadium waarin we prioriteiten moeten stellen op basis van wat we nog werkelijk allemaal aan kunnen.

Ik heb als vertegenwoordiger deelgenomen aan een seminar, waar we een lezing kregen met de titel “De visie van een adelaar”. Het thema was de brede reikwijdte van de visie die we moeten hebben voor ons bedrijf of werk. Gebruik makend van de analogie van deze majestueuze vogels, werd ons verteld dat een adelaar maximaal 70 jaar oud kan worden. Maar om deze leeftijd te bereiken, komen ze rond hun 40e jaar een confrontatie tegen die van hen vraagt moeilijke beslissingen te nemen om hun leven te kunnen verlengen, zodat ze het maximum kunnen bereiken. (klinkt bekend hè?)

 

Op de leeftijd van 40 beginnen adelaars last van de ouderdom te krijgen. Ze hebben moeite met vliegen omdat hun veren te zwaar worden. Ze kunnen niet meer jagen of vissen omdat hun snavels en klauwen te krom worden en ze zichzelf niet meer kunnen voeden. Een aantal raakt deze crisis niet te boven en stopt met eten en verhongert. Maar andere adelaars durven door een transformatie heen te gaan, een proces dat 150 dagen duurt. Gedurende deze tijd vliegen deze arenden naar een berg waar zich een rechte muur bevindt en ze beginnen met hun snavel tegen de muur te slaan totdat deze afbreekt! Wanneer hun snavel is terug gegroeid, gebruiken ze die om hun klauwen uit te trekken! Wanneer de nieuwe klauwen weer zijn aangegroeid, gebruiken ze die om de veren van hun vleugels uit te trekken via een pijnlijk en vernederend proces. Tenslotte, wanneer de nieuwe veren er zijn, blijken de adelaars opnieuw grote hoogten te kunnen bereiken en te vliegen als de koning der vogels die ze zijn.

 

Is er iets wat jou tegenhoudt van het vliegen in de richting van je dromen en doelen? Vermijdt wat je lichamelijke en geestelijke gezondheid afbreekt en bereid je voor om weer midden in het leven te staan, vernieuwd en versterkt als een adelaar, om verder te gaan met de rest van je leven, opnieuw vliegend op nieuwe en grote hoogten.

 

 

Leading zin: Opnieuw vliegen op nieuwe, grote hoogten…