“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

De omgekeerde wereld

Ik hou van winkelen. Van kijken naar kleren, oorbellen en douchecrèmes. En van nog veel meer.

 

Ik hou ook van muziek, van tekenen en van heel veel lezen. En ik hou van de natuur, van lekker wandelen in het bos en van fietsen langs rivieren. Er is zoveel waar ik van hou.

Mezelf omringen met al die dingen en bezigheden maakt me gelukkig en dus wil ik dat het liefst doen. Dat denk ik tenminste.

Maar iemand die mij ooit heeft bedacht zegt hierover iets heel anders tegen mij!

Hij zegt: “Gelukkig zijn jullie die arm zijn…”, en: “Geven maakt gelukkiger dan ontvangen”, en: “Wie niet alles wat hij heeft, achterlaat, kan mijn leerling niet zijn”. (1)

 

Deze opmerkingen komen bij Jezus vandaan.

Waarom zegt hij dit soort dingen? Hoe kan het toch mogelijk zijn, dat je gelukkiger wordt als je dit soort richtlijnen opvolgt?

Jezus zegt zelfs: “Pas op als je rijk bent!”, en “Je zegt dat je rijk bent, dat je alles hebt wat je wilt en niets meer nodig hebt. Je beseft niet hoe ongelukkig je bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt.” (2) Dat is niet zomaar een opmerking, dat gaat over je hele kijk op het leven!

 

Hier kun je natuurlijk eindeloos theoretisch over filosoferen, maar in feite krijg je hier vooral inzicht in als je er naar begint te leven. Hier zou ik dus dit artikel kunnen eindigen, en zeggen: “Probeer het uit!”

Maar als jij als lezer(es) bent zoals ik, heb je misschien nog iets meer tijd nodig om het echt tot je te laten doordringen. Vandaar de rest van dit artikel.

 

Misschien herken je wel dat gevoel  dat je soms ineens kan overvallen als je alles lijkt te hebben wat je wilt: “Is dit het nou?” Je kunt je ineens zo leeg voelen, alsof het allemaal zinloos is.

God legt ons uit hoe dat komt: we zijn gemaakt voor liefde. We zijn gemaakt om anderen lief te hebben. Zonder liefde zijn we niets, en hebben we niets aan welke bezitting dan ook. Wat we ook doen, hoeveel we ook verzamelen, zelfs wat we ook voor anderen doen, als het niet uit liefde is laat het ons leeg achter. Hebben we wel lief, dan wordt ineens alles zinvol.

 

Je kunt er ook andersom naar kijken: de liefde die andere mensen jou geven, of juist het gemis daaraan, wat doet dat met jou? Je hebt misschien wel herinneringen waarin je zo gelukkig was omdat een ander van je hield. En momenten van verdriet omdat een ander jou zijn liefde onthield.

 

Het lastige is natuurlijk dat we niet kunnen regelen dat andere mensen ons de liefde geven die wij nodig hebben. En het heel vervelende is, dat wij de ellende daarvan voelen in ons eigen lijf.

Daaruit kan een neiging voortkomen om zelf te proberen het gemis op te lossen; door zo goed mogelijk voor onszelf te zorgen. We denken dan: “Ik heb niemand nodig”. Helaas is die zelfzorg niet meer dan een tijdelijk doekje voor het bloeden, en werkt het op lange termijn slecht.

 

Gelukkig laat God iets zien wat wel werkt. Hij houdt zelf oneindig veel van je, en dat mag je iedere dag vrij ontvangen. En als je dan vervolgens met zijn hulp van anderen houdt, kun je ontdekken dat de kracht en innerlijke vrede die dat op termijn met zich meebrengt, de ellende van het gemis wat anderen je aandoen overstijgt. Je ontdekt dan dat geen eigenliefde opweegt tegen het ontvangen van de liefde van God en het uitdelen van die liefde aan anderen. Dat als je die liefde hebt, je overduidelijk het belangrijkste hebt. Dat vult je en brengt je tot bloei op een manier die je onmogelijk met materie en goed voor jezelf zorgen voor elkaar kunt krijgen.

Daarom zegt God dan ook dat alleen als jij je leven opgeeft (dus alles wat je doet met als hoofddoel zelf gelukkiger te worden), je het echte leven kunt vinden.

Je ontdekt dan  dat God voor je zorgt, op een betere manier dan jij ooit had kunnen verzinnen.

En je ontdekt dat anderen liefhebben het leven is waarvoor je gemaakt bent.

 

Als je dat gaat doen, begin je mee te doen met het eerlijk verdelen van rijkdom. Dan geef je namelijk datgene van jezelf, wat bedoeld is voor de ander.

 

Denise de Moei

 

1 Lucas 6:20, Handelingen 20:35, Lucas 14:33

2 Lucas 6:24, Openbaring 3:17

 

Leading zin: Zonder liefde zijn we niets, en hebben we niets aan welke bezitting dan ook.

 

 

Quote:

Het tegenovergestelde van liefde is onverschilligheid.