“Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Neem Mijn juk op u en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
En u zult rust vinden voor uw zielen, want Mijn juk is zacht en mijn last is licht”
– Mattheus 11:28-30

Stop wat DID in je relaties

Door Chris Widener

De wereld draait om relaties, toch? Goede, positieve, gezonde en betekenisvolle relaties geven ons de rijkste ervaringen die we op aarde hebben. Je liefhebbende echtgenoot die alles met je deelt: die beste vriend waar je zo’n goede band mee hebt; de collega’s die je waarderen en je helpen om op je best te zijn. Dit zijn de dingen waar je blij van wordt!

Maar…relaties kunnen ook de plaag van ons bestaan zijn! Wat veroorzaakt nu meer pijn dan een gebroken relatie, vooral als die niet alleen gebroken is, maar een regelrechte ramp!

Ik heb door de jaren heen honderden uren gewerkt met mensen in hun relaties: huwelijken, vriendschappen, werkrelaties en sociale relaties. Ik heb wonderlijke en vreselijke dingen gezien. In succesvolle relaties heb ik drie kernelementen gevonden. De sleutel om ze te onthouden is de afkorting D.I.D., dat staat voor drie dingen die je kunt doen – en die je gelijk zou moeten gaan doen – om je relaties te verbeteren. Het zijn:

•   Stop DYNAMIEK in je relaties,

•   Zorg voor meer INTIMITEIT in je relaties,

•   Ontwikkel een DOEL in je relaties.

Laten we wat dieper op deze dingen ingaan.

Stop DYNAMIEK in je relaties

Relaties zijn bedoeld om leuk te zijn! We zijn gemaakt met het vermogen om plezier te hebben en daarom zou er dynamiek in relaties moeten zitten!

Denk er eens over na: beginnen gezonde relaties gewoonlijk niet met een hoop leuke momenten? Uit eten gaan of naar een wedstrijd kijken, samen een spel spelen of een geanimeerd gesprek voeren. Je wilt meestal dat plezier een belangrijk onderdeel is van de relatie. Plezier is een onderdeel van de lijm die de relatie bij elkaar houdt.

Maar als het leven verder gaat, vooral in een huwelijk, maar eigenlijk in alle relaties, kan het plezier op de achtergrond te raken. Het kan steeds meer gaan over de taak volbrengen, wat die taak ook is.

Om de relatie te herstellen, om er meer plezier in te krijgen, moeten we het idee van dynamiek re-introduceren.

Ben jij het plezier kwijt? Wat kun je doen om het terug te krijgen? Denk aan een specifieke relatie. Wat waren de leuke dingen die jullie samenbonden, die je in het begin van de relatie deed? Doe deze dingen opnieuw en kijk of je relatie weer begint op te bloeien! En als dat kan, doe dan nieuwe leuke dingen samen, zodat je allebei een avontuur van plezier kunt beginnen!

Zorg voor meer INTIMITEIT in je relaties

Laat me eerst wat dingen verduidelijken. Ten eerste bedoel ik niet alleen intimiteit in de huidige gebruikelijke zin, namelijk seksuele intimiteit. Ik praat over je relatie naar een hoger niveau tillen in alle aspecten. Ten tweede bedoel ik niet dat je groepsknuffels moet gaan doen met collega’s of onthullende, tranentrekkende gesprekken moet voeren.

Wat ik bedoel is dat elke relatie die wederzijds voldoening biedt, een bepaald niveau heeft dat inhoud geeft. Hier moeten we naar zoeken in onze relaties – inhoud.

Denk eens aan het begin van je relatie, met je echtgenoot of vriend. Alle tijd werd gebruikt met jezelf open stellen, vertellen wie je bent, waar je vandaan komt, wat je leuk en minder leuk vindt. Er was een groot gevoel van voldoening – daarom bleef de relatie bestaan. Jij vond hen leuk en je vond het fijn dat zij jou kenden.

Maar dan gebeurt er iets. Je komt op een bepaald punt en het streven naar diepte stopt. Je stopt met het delen van gevoelens, wat je leuk en niet leuk vindt. Je stopt met het delen van plezier en dromen en angsten. In plaats daarvan ga je voor routine. De dagelijkse sleur neemt het over en je kent elkaar niet meer en leeft alleen naast elkaar.

Begrijp me niet verkeerd, niet elke keer dat je samen bent, hoeft het de diepte in te gaan. In de vorige paragraaf pleitte ik voor plezier maken. Maar er moet ook regelmatig tijd zijn voor een intieme connectie, waar we met anderen de diepte ingaan.

Dit is erg moeilijk voor veel mannen. Toch is het niet alleen mogelijk, maar gezond en nodig! Als we het soort relatie willen waar we voor gemaakt zijn, moeten we ons openstellen zodat anderen ons leren kennen en wij anderen leren kennen.

Ontwikkel een DOEL in je relaties

De meest betekenisvolle relaties die we hebben, worden samengebonden door een gemeenschappelijk doel en visie voor wat de relatie kan bereiken, voor de mensen die erbij betrokken zijn, en ook voor een groter goed.

Als mensen een gemeenschappelijk doel hebben, voelen ze zich een deel van een team en verbonden in die relatie. Zelfs als mensen teleurgesteld raken in de mensen met wie ze een relatie hebben, zullen ze er met een doel, zoals het opvoeden van de kinderen, waarschijnlijk meer voor gaan. Een doel creëert verbondenheid.

Wat gebeurt er als we actief betrokken zijn in het zoeken van een gemeenschappelijk doel met de mensen waarmee we een relatie willen of waarmee we al een relatie hebben, maar dit naar een dieper niveau willen brengen? Het wordt beter en sterker.

Denk eens aan je sterkste relaties. Zijn die niet gericht op tenminste één gemeenschappelijk doel?

Wat als een relatie bekoeld is? Denk terug en kijk of jullie misschien een gezamenlijk doel hadden dat naar de achtergrond is geschoven.

En wat als je een relatie wilt zien groeien? Neem tijd om een gezamenlijk doel op te stellen. Vertel de ander dat je een paar gezamenlijke doelen wilt hebben die je samen kunt nastreven. Je zult zien dat je relatie sterker wordt op manieren die jij nooit had kunnen bedenken!

Gereproduceerd met toestemming van de Chris Widener Newsletter.

 

Leading zinnen:

Samen opnieuw de leuke dingen doen…

Relaties worden hechter van doelen die je samen deelt.